קשר שבין ירידה בשמיעה ודמנציה

לפרטים והרשמה:

האם אובדן בשמיעה עשויה להאיץ ירידה קוגניטיבית?

אובדן שמיעה וירידה קוגניטיבית הם שני המצבים הרפואיים הבולטים ביותר שפוקדים את בני הגיל השלישי. מצבים אלו טומנים בחובם אתגרים רבים בקרב אוכלוסייה זו וגוררים קשיים בכל תחומי החיים. מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות, מצביעים על קשר בין שתי התופעות ועשויים לפתוח דלת לקראת פתרון מקיף שישפר את איכות חייה של האוכלוסייה המבוגרת.

מהו הקשר בין
 התופעות?

מחקרים מצביעים על כך שאובדן שמיעה גורם לשינויים במוח המעלים את הסיכון לדמנציה.
במחקר שנערך בקרב 4,463 נבדקים, מתוכם 836 הסובלים מירידה בשמיעה, פיתחו 16.3% מהסובלים בירידה בשמיעה דמנציה בהמשך חייהם, לעומת 12% מהנבדקים ללא ירידה בשמיעה.

גם קצב ההתדרדרות הקוגניטיבית היה מהיר יותר בקרב הסובלים מאובדן שמיעה.
ממצאים אלו אכן מצביעים על מתאם בין התופעות, אך אינם מסבירים בהכרח את הקשר הסיבתי ביניהן. חוקרים מובילים בעולם מציעים כמה הסברים להשפעה של אובדן השמיעה על דמנציה.

מתוך 836 נבדקים

אטרופיה מוחית

כאשר נתוני השמע שהמוח מעבד הינם חלשים, חלקיים בלבד או אינם קיימים עוד, חלקים שלמים במוחנו עשויים להתנוון. הדבר בא לידי ביטוי, באובדן רקמות ושינויים של ממש במבנה המוח. זהו למעשה הקשר הראשוני ביותר בין אובדן שמיעה לדמנציה.

ממצאים מחקריים מראים כי מוחם של אנשים המתמודדים עם לקויות שמיעה חשוף יותר לאטרופיה מוחית ולתהליכי ניוון מאשר מוחם של אנשים עם שמיעה תקינה.

עומס רב יותר על התפקודים הקוגניטיביים

כשקשה לשמוע קול דיבור, המוח חייב לעבוד שעות נוספות כדי להבין ולנתח את הנאמר.
המאמץ המתמיד והיום-יומי לשמוע מכלה את האנרגיה הנפשית של האדם וגוזל יכולת עיבוד מוחית הנדרשת לתפקידים מכריעים אחרים כמו זיכרון, חשיבה אנאליטית ותכנון.
מצב זה מהווה כר פורה להתפתחות ירידה קוגניטיבית.

בידוד חברתי

מחקר שערכה המועצה הלאומית האמריקאית להזדקנות (NCOA), בקרב 2,300 מבוגרים לקויי שמיעה מצא כי אנשים עם אובדן שמיעה לא מטופל נוטים יותר לפתח תחושת בדידות, מחשבות טורדניות, דיכאון, חרדות ופרנויה. קשיי השמיעה מקשים על האדם להשתתף בפעילויות חברתיות וקבוצתיות וככל שהוא נסוג מהחיים, הסיכון לדמנציה מתחזק.

כלומר, ככל שאנו מגרים את מוחנו על ידי אינטראקציה עם אנשים ואירועים, כך המוח שלנו ער ופעיל יותר. כאשר גירוי חשוב זה נמנע מאיתנו, הדבר מציב אותנו בסיכון גדול יותר לדמנציה.

התאמת מכשיר שמיעה עשויה לסייע במניעת
 דמנציה

ממצאי המחקרים מראים באופן חד משמעי – מכשירי שמיעה אינם רק משפרים את שמיעתו של האדם, הם עשויים לסייע בשמירה על עצמאותו, בריאותו הרגשית והנפשית ותפקודו הקוגניטיבי.
הם תורמים לשגרת חיים מלאה ועשירה יותר וממזערים את הסיכון להתפתחות דמנציה והפרעות קוגניטיביות אחרות.

אם אדם היקר לך התחיל להראות סימני ירידה בשמיעה, הסיכון לירידה בתפקוד הקוגניטיבי הוא משמעותי מאוד. לכן, חשוב לפנות לבדיקת שמיעה בהקדם. לעיתים, תסמיני אובדן שמיעה לא מאובחנים עשויים להתפרש כדמנציה. במקרים אחרים, הירידה בשמיעה עלולה להחמיר את הסימפטומים.
התאמת מכשיר שמיעה בזמן תאפשר לאדם המבוגר ליהנות משנים רבות של איכות חיים ותפקוד גבוה.
קלינאי תקשורת מיומן ומנוסה, יוכל לסייע לך להעריך את המצב במדויק ולייעד את הפתרון שיספק את המענה המקיף והשלם ביותר.

לפרטים והרשמה:

ליצירת קשר בטלפון או במייל:

דילוג לתוכן