בדיקת טימפנומטריה

לפרטים והרשמה:

מהי בדיקת טימפנומטריה?

כדי להעריך במדויק את תפקוד האוזן התיכונה, אחת הבדיקות הנפוצות ביותר היא טימפנומטריה (Tympanometry) הנקראת גם היענות אקוסטית.מטרת בדיקת טימפנומטריה היא להעריך את תפקוד האוזן התיכונה. הבדיקה בוחנת את תנועתיות עצמות השמע ועור התוף לשינויים בלחצי אוויר המופעלים בתעלת השמע החיצונית. הבדיקה מספקת מידע משלים לצורך הערכת לקויות שמיעה הולכתיות, הנגרמות עקב גורמים שונים, כגון נוזלים ודלקות אוזניים, אך אינה מספקת מידע על רגישות השמיעה.

* בדיקה זו בוחנת את תפקוד עור התוף וממצאיה יוכלו לסייע לרופא המטפל לייעד את הטיפול המתאים. 

הגורמים לירידה בשמיעה הם רבים ומגוונים, ויכולים להיות תוצאה של פגיעה בנקודות שונות במסלול השמיעה. החל מהאפרכסת, עור התוף, עצמות השמע, ומסלול השמיעה העצבי ועד לאזורים במוח. אבחון מדויק מצריך זיהוי של מקור הירידה בשמיעה. לעתים ירידה בשמיעה נגרמת כתוצאה מפגיעה בתפקוד האוזן התיכונה, המורכבת מעור התוף ועצמות השמע הזעירות המחוברות אליו. כדי להעריך במדויק את תפקוד האוזן התיכונה, אחת הבדיקות הנפוצות ביותר היא טימפנומטריה (Tympanometry) הנקראת גם היענות אקוסטית.
בדיקה זו בוחנת את תפקוד עור התוף וממצאיה יוכלו לסייע לרופא המטפל לייעד את הטיפול המתאים.

כיצד היא מתבצעת?

ראשית, הרופא יבצע בדיקה ויזואלית של תעלת האוזן ועור התוף שלך באמצעות אוטוסקופ, מכשיר דמוי זכוכית מגדלת עם תאורה מובנית הממוקם בתוך האוזן. לאחר מכן, ייעשה שימוש בחיישן ייעודי המוחדר אל האוזן ומחובר בצדו השני אל טימפנומטר.  הטימפנומטר הוא מכשיר מדידה הבוחן את תפקוד עור התוף. 

כיצד פועל הטימפנומטר?

הטימפנומטר גורם ללחץ האוויר בתעלת האוזן שלך להשתנות בעת שמיעת צליל נמוך.
התחושה דומה לשינויי הלחץ המורגשים במהלך ההמראה והנחיתה במטוס.
הלחץ המשתנה יימדד ותנועת עור התוף בהתאם לשינוי הלחץ תיקלט ותירשם.
על פי נתונים אלו, יוכל הרופא להעריך את מצב ותפקוד עור התוף ולהמליץ על טיפול מתאים.

תוצאות הבדיקה מאפשרות לבודק מידע חשוב כגון: האם יש נוזלים באוזן, מצב שלמות עור התוף, תפקוד עצמות השמע, השפעת תהליך דלקתי, הפרשי לחץ המשפיעים על עור התוף ועוד.
לכן בדיקת הטימפנומטריה כה חשובה, ומספקת מידע משמעותי. על אף פשטותה של הבדיקה וקלות הביצוע, יש צורך בהבנה קלינית רחבה על מנת להסיק ממנה את המסקנות הנכונות. ולתת לה את המשקל והמשמעות הראויה בהתאם לבדיקות השמיעה הנוספות.

  • שתי בדיקות נוספות המתבצעות באמצעות מכשיר טימפונומטר אך נחשבות לבדיקות נפרדות מטימפנומטריה:

Acoustic Reflex – רפלקס אקוסטי

בבדיקה זו נבדוק את תגובת השרירים הנמצאים באוזן התיכונה ותפקידם להגן על האוזן מפני עוצמות חזקות העלולות להזיק לאוזן. תגובה זו היא רפלקסיבית ואינה תלויה בנבדק. באופן רגיל הרפלקס קיים כאשר נותנים לאוזן גירוי אקוסטי (שמיעתי) בעוצמה חזקה מאוד, בכך מתבצעת התכווצות של שרירים אלו והפחתה של האנרגיה המתקבלת באוזן ומועברת הלאה לאוזן הפנימית.

בדיקה זו מתבצעת באמצעות הטימפנומטר. במהלכה מושמעים לאוזן גירויים לאותו צד נבדק ולעיתים גם לצד השני על מנת לזהות בעיות במיקום מרכזי יותר במוח. במידה ונקבל רפלקסים נרצה לבדוק האם עוצמת הקבלה תקינה (גם עוצמה נמוכה מדי עלולה להעיד על לקות כלשהיא באוזן). במידה לא יתקבלו רפלקסים זה עלול להעיד על מחלות שונות מירידות הולכתיות עקב נוזלים, אוטוסקלרוזיס ועוד ועד לבעיות מרכזיות יותר כמו פגיעות עצביות בעצב הפנים או עצב השמיעה.

בדיקה זו לא עומדת בפני עצמה ויש צורך לשלבה עם בדיקת השמיעה המלאה והטימפנומטריה בכדי להגיע לאבחון מהיר יותר ומדויק יותר.

Eustachian Tube Function – בדיקת חצוצרת השמע ETF 

בדיקה נוספת אשר מבצעים באמצעות הטימפנומטר במהלכה ניתן לשלול או לאתר בעיות בתפקוד תעלת אאוסטכיוס או בשמה בעברית חצוצרת השמע. תעלה זו מקשרת בין חלל הנזופארינקס לחלל האוזן התיכונה ועוזרת באיזון לחצים על עור התוף. תפקוד לקוי שלה עלול לבוא לידי ביטוי בשמיעה של רעשים באוזן (לא טנטון), נוזלים כרוניים באוזניים ותחושת אטימות לא נעימה. בהרבה מהמקרים נראה כי המטופל מתלונן על תחושה לא נעימה אך בדיקת השמיעה דווקא תקינה. לכן, יש צורך בבדיקה זו בשילוב עם בדיקת השמיעה הרגילה.

  • במידה ויש נוזלים על פי בדיקת הטימפנומטריה לא נוכל לקבל תגובות מעור התוף ולכן אין טעם לבצע את הבדיקה הזו. לכן יש צורך בביצוע הבדיקות על ידי קלינאי תקשורת מקצועי אשר מכיר את כל האפשרויות האלו ויידע לא לבצע בדיקות לא נחוצות במקרים מסוימים.
  • במכוננו ישנם מס' פתרונות לבעיה זו הראשון הוא OTOVENT שהינו מכשיר אשר נוצר במיוחד לטיפול בבעיות אלו ומשמש כמעין תרגול לבעיות אלו.
  • פתרון נוסף עליו יכול להמליץ רק רופא אא"ג ונחשב כפיתוח חדשני הוא ניתוח בלון הנחשב לניתוח פשוט יחסית ובעצם מאפשר פתיחה של התעלה והקלה של הסימפטומים הנלווים לבעיה זו.

לפרטים והרשמה:

ליצירת קשר בטלפון או במייל:

דילוג לתוכן