CloseMenu

בדיקת שמיעה לתינוקות וילדים

לפרטים והרשמה:

בדיקת שמיעה פרטית לתינוקות ולילדים

בדיקת שמיעה לילדים ותינוקות היא מורכבת יותר מאשר בדיקת שמיעה רגילה. באופן כללי בדיקת השמיעה היא תהליך בו האודיולוג משמיע צלילים לנבדק וזה בתורו אמור לסמן כי הוא שומע אותם. הנבדק צריך להיות מרוכז ולזהות צלילים שונים בעוצמה חלשה. 

עבור ילד קטן ובוודאי בעבור תינוק האזנה לצלילי סף, וסימון תגובה בהתאם, היא מטלה קשה ולעתים בלתי אפשרית . הליך הבדיקה צריך להיות מותאם ליכולותיו של הנבדק. אי שיתוף פעולה מצד הילד או מיומנויות תקשורת מוגבלות בהתאם לגיל של תינוקות ופעוטות, עשויות להפוך את המשימה למאתגרת.

במרכז הישראלי לרפואת האוזן אנו מיישמים אסטרטגיות בדיקה ייעודיות לילדים שיאפשרו אבחון מדויק ואמין על ידי צוות מיומן ומנוסה.

* לפני שנצלול לסוגי הבדיקות הנעשות אצלינו, נציג קצת מידע חשוב:

גורמים לבעיות שמיעה אצל תינוקות וילדים

ישנן כמה סיבות אפשריות לאובדן שמיעה בילדים:

  • נוזלים– הצטברות נוזלים באוזן התיכונה, שכיחה בילדים צעירים. תופעה זו עלולה לגרום לאובדן שמיעה זמני כתוצאה ממחלה נפוצה כמו הצטננות.
  • דלקת אוזניים– דלקת אוזניים הפוגעת באוזן התיכונה עלולה לגרום לאובדן שמיעה זמני, ולהפרעה בתפקוד עור התוף.
  • זיהומים וויראליים– המתפתחים ברחם או בלידה, כגון אדמת/ חצבת או ציטומגלווירוס (CMV), שעלולים לגרום לאובדן שמיעה פרוגרסיבי.
  • טראומה בלידה-חוסר בחמצן במהלך הלידה (תשניק לידה).
  • תורשה– ירידת שמיעה תורשתית על רקע גנטי

–  בדיקת שמיעה מקצועית ומדויקת תאפשר לקבל מידע רב שיאפשר לאתר את מקור הירידה בשמיעה, ולהגיע לפתרון מתאים בהקדם.

סימנים העלולים להעיד על בעיה בשמיעה אצל ילדים:

  • עיכוב בהתפתחות שפה ודיבור
  • בעיות בהיגוי עיצורים, מעבר לזמן הרכישה הטבעי
  • חוסר תשומת לב או ריכוז ירוד
  • לא מגיבים כשקוראים בשמם
  • מדבר בקול רם ומאזין לטלוויזיה בעוצמה גבוהה
  • קושי לזהות מאיפה מגיע צליל
  • שינוי בהתקדמותם בבית הספר

–  בכל מצב בו עולה חשד מומלץ לבצע בדיקת שמיעה בהקדם, על מנת לוודא את תפקוד השמיעה של ילדכם.

אסטרטגיות בדיקת שמיעה התנהגותית:

ישנן מספר אסטרטגיות בדיקה שאנו מבצעים בכדי לבדוק בעיות שמיעה אצל תינוקות גדולים וילדים צעירים:

1. בדיקת שמיעה בחיזוק ויזואלי (VRA- Visual reinforcement audiometry)

בדיקת שמיעה בחיזוק ויזואלי (VRA) משמשת בדרך כלל לבדיקת שמיעה לילדים מגיל 7 חודשים ועד גיל 2.5 שנים. במהלך הבדיקה ילדכם ישב על הברכיים שלכם או על כיסא ילדים קטן, במרכז החדר האקוסטי בו מבוצעת בדיקת השמיעה. האודיולוג ישמיע צלילים או קולות דיבור חזקים, תוך כדי הדלקת אור במסך הנמצא מעל הרמקול. נחפש תגובות של הילד בהפניית מבט למקור הצליל/ האור. כך הילד ילמד לקשר בין גירוי ויזואלי להשמעת צליל. כאשר הקשר האסוציאטיבי בין הגירוי החזותי הוויזואלי יהיה חזק דיו, נתחיל להשמיע גירוי צליל בלבד ורק כמה שניות לאחריו ניתן את החיזוק הוויזואלי בעזרת האור. כך נוודא שהפניית הראש של הילד היא תגובה שמיעתית לגירוי הצליל בלבד. נלך ונרד בעוצמת הצלילים ונבדוק עד לאיזו עוצמה מסוגל הילד לעקוב ולהגיב. העוצמה החלשה ביותר שילדכם יוכל לעקוב אחריה היא סף השמיעה שלו.  

בגילאים צעירים כאלו לעתים לא ניתן להרכיב לילד אוזניות ואז הבדיקה תבוצע ברמקולים הממוקמים בשני צידי חדר הבדיקה. במקרה כזה התוצאה לא מאפשרת להפריד בין האוזניים, כיוון שהצליל מהרמקול ממלא את כל חלל החדר ולא ניתן לדעת איזו אוזן הגיבה. 

כאשר הילד משתף פעולה ללבישת אוזניות הבדיקה תבוצע באמצעות אוזניות המונחות על האוזניים (head-phones) או אוזניות ספוג המוכנסות לתעלת האוזן (insert-phones) ואז נוכל לקבל ספי שמיעה לכל אוזן בנפרד.

2. בדיקת שמיעה מבוססת משחק

לילדים צעירים בגילאי 2 שנים עד 5 שנים נבצע  בדיקה תוך כדי משחק.

במהלך הבדיקה יושמעו צלילים דרך אוזניות או רמקולים וילדכם יתבקש לבצע משימה פשוטה כאשר ישמע את צליל הבדיקה, למשל לזרוק קוביה לתוך דלי או להשלים חלק במשחק. 

עוצמת הקול ותדר הצליל ישתנו כדי לקבוע את הצלילים השקטים ביותר שילדכם מסוגל לשמוע.

3. בדיקת הולכת עצם (Bone conduction)

בנוסף לשימוש ברמקולים או אוזניות, ניתן לבצע את רוב הבדיקות לעיל גם באמצעות מכשיר רטט קטן המונח מאחורי האוזן. מכשיר זה מעביר צליל ישירות לאוזן הפנימית בהרטטת עצמות הגולגולת, ועוקף את מנגנון הולכת הצליל של עור התוף והאוזן התיכונה. 

לכן כאשר מתקבלת ירידה בשמיעה בבדיקה באמצעות רמקולים או אוזניות (בדיקות בהולכת אוויר) נרצה לבצע גם בדיקה זו בהולכת עצם. תוצאות מרכיב זה בבדיקה יכולות לעזור לזהות איזה חלק באוזן אינו מגיב כראוי. האם לקות השמיעה ממקור הולכתי- למשל נוזלים באוזניים, או פגיעה בעור התוף, או שמא ירידת השמיעה ממקור תחושתי/עצבי- למשל פגיעה בעצב השמיעה. ילד הסובל מירידה בשמיעה כתוצאה מנוזלים באוזן אך עצב השמיעה שלו תקין, יציג שמיעה לקויה בבדיקה באמצעות אוזניות ושמיעה תקינה בבדיקה באמצעות הולכת עצם. וכאשר ירידת השמיעה הנה כתוצאה מפגיעה עצבית, הן הבדיקה באוזניות והן הבדיקה בהולכת עצם ידגימו ירידה בשמיעה.

4. בדיקת טימפנומטריה לילדים ותינוקות

טימפנומטריה היא בדיקה להערכת תפקוד עור התוף. 

בכדי שהשמיעה תהיה תקינה, עור התוף צריך להיות גמיש ולאפשר לצלילים לעבור דרכו. אם עור התוף נוקשה מדי, למשל בגלל שיש מאחוריו נוזלים (glue ear), צלילים יהדפו בחזרה מעור התוף במקום לעבור דרכו, דבר העלול לגורם ללקות בשמיעה.

במהלך בדיקת הטימפנומטריה תונח צינורית שעליה אוזניית גומי-רך בכניסה לאוזן של ילדכם. אוויר מוזרם בעדינות במורד הצינור וצליל מושמע דרך רמקול קטן שבתוכו. לאחר מכן, הצינור מודד את הצליל שמוחזר מהאוזן אל האוזניה. המהירות והפאזה שבה חזר הצליל משקפת את תפקוד עור התוף. התוצאה מתקבלת כגרף של התנהגות עור התוף על גבי מכשיר הבדיקה.

הבדיקה מספקת מידע על שלמות עור התוף, רמת המתח שלו ויעילות תפקודו. תוצאת הטימפנומטריה משלימה את המידע שהתקבל בבדיקת השמיעה ומכוונת אותנו למקור הבעיה. למשל: נוזלים באוזן, חור בעור התוף, ירידת שמיעה תחושתית/עצבית וכו'. 

גישה ייחודית לילדים

נסיון רב שנים, וגמישות ביחד עם מקצועיות בלתי מתפשרת הם שהקנו למומחי המרכז הישראלי לרפואת האוזן מוניטין בתחום בדיקות שמיעה לילדים בקרב רופאים וקלינאי-תקשורת ברחבי הארץ.

עבור ילדים, הבדיקה עשויה להיות מתסכלת ובלתי נעימה. כדי לגייס את הילד לשתף פעולה, אנו  משתמשים ביצירתיות ומבצעים את הבדיקה תוך כדי משחק.
תהליך זה מאפשר להעריך את השמיעה תוך זמן קצר ובחוויה נעימה.
הצוות יודע כיצד לזהות תגובות שמיעתיות של הילד הצעיר, על ידי רגישות רבה ותשומת לב למנח הגוף והבעות שונות של הנבדק מבלי לדרוש ממנו מטלה שאינה ביכולותיו.

בדיקת שמיעה לתינוקות hearing check for babys

הסבלנות הרבה והגישה המותאמת לילדים מאפשרות להגיע לאבחון מדויק גם במקרים בהם לא התקבלה בדיקת שמיעה התנהגותית בכלים סטנדרטיים.

כדי להבטיח שהתקשורת עם הילד תהיה קרובה ורציפה, אנו מבצעים בדיקות לילדים עם שני בודקים. האחד נשאר עם הילד בחדר והשני, כמו בבדיקה המסורתית, נשאר מחוץ לחדר ומפעיל את ציוד הבדיקה. כך אנו יכולים להבטיח תוצאות אמינות יותר, גם עבור ילדים צעירים.

לכל שאלה😊

השאירו רק שם וטלפון :)

דילוג לתוכן